Gökova Hazırlıkları

13 Haziran 2009 Cumartesi saat 14:00 gibi Bordum Milta Marina'dan Gökova'ya doğru bir tekne yola çıkacak. Tekne Akbük'e, Sedir Adası'na, Karacasöğüt'e, İngiliz Limanı'na, Okluk Koyu'na uğrayacak ve 19 Haziran Cuma günü Bodrum'a geri dönecek. Teknede 37 yaşında bir adam ile, usturmaça bağlamada zorlansa da :) artık çok hassas dümen tutabilen eşi olacak.
Tekne Nisan ayında kiralandı. Seyir planı çıkarıldı. Pilot book'dan tüm koylar okundu, tehlikeli bölgeler ve koy koordinatları cep telefonundaki GPS'e kaydedildi. Tekne'deki yeme içme ve demirleme durumuna göre alınacak malzemeler bile belirlendi.

....

Üç tekne seyahatidir, planlar, çizimler, detaylar hazırlar dururum, henüz birine tam tamına uyabildiğimiz olmadı. Fakat her plan çuvallamasında yeni birşeyler öğreniyorum, orası gerçek. Örneğin ilk Gökova seyahatinde harita üzerine dümdüz bir çizgi çekip, mesafeyi 5 mile bölüp, 'hmm ben burayı 2 saate alırım' dememek gerektiğini öğrenmiştim. Yelkenle gidildiğinden zikzaklar var bir, ikincisi zikzaklı olarak saatte 5 mil ortalama için şöyle sağlam ve tutarlı 15-20 knot arası rüzgar gerekiyormuş ki, 7-8 knot sürat çıksın, o da her zaman olmuyor. Daha şiddetli rüzgarlar ise henüz bize göre olmuyor.
Yine ilk seyahatte satın aldıklarımızın sadece %5 ini tüketebilmiş olmak da değişik bir tecrübeydi. Alınan malzemeleri tüketmenin bir gereksinim serisi olduğunu ve serideki bir unsurun olmayışının bir sürü yiyeceğin çöpe gitmesi demek olduğunu öğrenmiştik. Örnek: tüp biter. Tüp vardır, su biter. Su vardır, akü boşalır vs. O nedenle yemeklik malzemeyi, hele de işin acemisiyken çok abartmamalı. Ne olup da onları yiyemeyeceğinizi öğrenmek gerek önce.
Denizi ve tekneyi planlamak zor mutlaka da, planlaması en az seyri kadar eğlenceli. Tutsun tutmasın, hiç önemli değil. Bunun için kullandığım bazı basit ve ucuz teknolojilerden bahsetmek istiyorum, madem bir blog yazısı bu, biraz da faydalı olmaya çalışsın.

Nokia E71 veya GPS'i olan herhangi bir telefon. Telefona pilot book veya haritalarda tarif edilen tehlikeli bölgeleri işaretleyin. En azından kıyıdan kopuk ve üzerinde şamandıra olmadığı söylentisi olanları. Gideceğiniz koyları da ekleyin.
GPS Data Nokia cep telefonlarında uygulama ikonu bir pusula olan küçük ve basit bir uygulama var. Hedef aldığınız koyu belirtiyorsunuz, size kırmızı bir nokta ile dümeni kırmanız gereken yönü söylüyor.
Google Maps yine cep telefonunuza yükleyebileceğiniz bir Google yazılımı. Görevi uydu görüntüsü üzerinde bulunduğunuz konumu göstermek. Detay seviyesi neredeyse sığlıkları görecek derecede. Çok faydalı bir program. Yalnız daha önce hafızasında olmayan bir haritayı internetten indirdiğinden bu uygulama GPRS, yani data transferi kullanır. Offline olarak da çalışmaz. Biraz para yazar ama, güzel tarafı GSM şebekeri olan heryerde çalışır. Google Maps ile arabanızı bilmediğiniz bir ara sokağa parkettikten sonra yerini bookmark'layarak dönüşte kolay bulabilir, kafanıza esen bir yere gömü gömüp, yerini telefonunuza bookmark olarak kaydedip, seneler sonra para gerektiğinde gidip gömünüzü bulabilirsiniz :) . Yalnız dikkat edin, mazallah savaş mavaş çıkar, Amerika GPS'i kapatır, tam para gerektiği zamanda orta yerde kalıverirsiniz. :)
Nokia Maps Offline kullanılabilecek Nokia Maps Google maps kadar detaylı değil maalesef ama basit olarak iş görebilir. Güzel tarafı veri transferi zorunlu olmadığından kullanımı faturayı şişirmez. Öte yandan online olma opsiyonu da var.
Google Lattitude – Google Maps içine entegre olan bir yazılım. Nerede olduğunuzu göstermekle kalmıyor, arkadaş olarak tanımladığınız kişilerin yerini de gösteryor. Sizinkini de onlara tabii. Eğer izin verirseniz tabii. Eşinize lattitude'dan bahsetmemek koşuluyla tabii.. :) Bu ne işe yarar? Allah göstermesin başınıza birşey gelirse hiç olmazsa birileri son 2-3 dk içersinde bulunduğunuz koordinatları biliyor olur. Yine ücretsiz.
Google Earth – Bu bedava Google yazılımını seyir planı yapmakta kullanıyorum. Bilgisayar versiyonu. Ceptekinin gelişmiş hali denebilir. Cetvelle mesafeleri ölçmek mümkün. Deniz mili cinsinden mesafeleri belirleyip, seyir planı çıkarmak kolay oluyor. Cep'tekinden bir farkı da, koylara ait fotoğraflar da bulabilmeniz. Bu da koyda civarda ne imkanlar olduğuyle ilgili bilgi verir. Bir güzelliği daha vardır, görüntüyü eğikleştirebildiğiniz için dağların yükseltisini de görürsünüz, ceptekinde o yok henüz.
Opera veya cepte herhangi bir web browser. http://www.windfinder.com/ veya benzeri sitelerden hava durumu bakmak için. Opera Mini versiyonu ücretsiz. Browser'ı akıllı, büyük ekranı pek aratmıyor.
Özet olarak basit bir GPS'li cep telefonuyla ve biraz ön hazırlıkla navigasyon çok kolaylaşır. Çok bir maliyeti de yoktur.
Herkese iyi seyiler.

Yorumlar

Oya Aşkır dedi ki…
Harika fotoğraflar, ellerine sağlık.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Göcek,Ekincik,Çiftlik,Kumlubük,Turunç Pınarı

Acemi Kaptanın Göcek Anıları - Eylül 2008

Hisarönü Körfezi